In negen jaar van Citoscore van 512 naar fractievoorzitterschap D66: Carin Tawfik flikte het

Carin Tawfik (Leiden, 29 maart 2001) leidt de fractie van de lokale D66 van Katwijk al sinds 2022. Bijzonder, gezien haar nog jonge leeftijd. Maar ook omdat zij nog studeert – in 2022 was zij zelfs nog maar net begonnen aan haar huidige rechtenstudie aan de Universiteit Leiden – en Tawfik in 2017 nog haar vmbo-eindexamen maakte. Een selfmade woman, geboren in Leiden maar met Egyptische roots aan het woord. “Carrièrevrouw of levensgenieter? Dan kies ik voor carrièrevrouw.”

Tawfik (vrij vertaald vanuit het Arabisch: het vermogen of de kans om succes te behalen) haar ouders zijn afkomstig uit de Egyptische hoofdstad Caïro, maar is zelf geboren in Leiden en opgegroeid in Katwijk-Noord. Via een stage bij D66 Katwijk voor haar opleiding bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool rolde Tawfik enkele jaren geleden min of meer per toeval de lokale politiek in. Die stage resulteerde vervolgens in een plek als commissielid binnen de Katwijkse afdeling van de centrumpartij. Uiteindelijk kwam Tawfik zelfs, als nummer twee, op de lijst te staan bij de plaatselijke verkiezingen. Die tweede plek werd al gauw de eerste plek, omdat toenmalig fractievoorzitter Ralf Boland het na acht jaar fractievoorzitterschap welletjes vond. En dus werd Tawfik het nieuwe gezicht van D66 Katwijk. Dat het allemaal zó snel liep, vindt Tawfik zelf ook nog steeds ‘een beetje raar’: “De meeste mensen van 23 zijn nog vol in hun studententijd, dus soms is het nog een beetje wennen.”

Tawfik piekt vroeg, daarvan is zij zichzelf meer dan bewust, maar zag ook nog niet zo héél lang geleden hoe de onderkant van het Nederlands schoolniveau eruitzag. “Ik had een hele slechte citoscore van 512. Ik was die tijd ook super onzeker, echt een ‘rupsje’. Al zou je dat nu echt niet zeggen.” Op een school voor vwo, havo of mavo kon de 23-jarige Leidse vanwege haar citoscore destijds niet terecht. En dus moest zij naar het vmbo-kader op het Vakcollege Rijnmond, al had ze eigenlijk haar zinnen gezet op het hoogst haalbare: het vwo. Na haar vmbo-examen koos Tawfik ervoor om nog haar havodiploma op het Pieter Groen in Katwijk te halen, die haar toegang gaf tot het studeren aan het hbo.

Eerste ‘verliefdheidje’
De liefde voor politiek ontstond bij Tawfik toen zij als havo-scholier met ProDemos (een voorlichtingscentrum op het gebied van burgerschap, rechtsstaat en democratie) de Tweede Kamer in Den Haag bezocht. “Mijn hart stond even stil. De Tweede Kamer was mijn eerste ‘verliefdheidje’. Ik dacht: dit is wat ik wil.” En toch ambieert Tawfik nu om officier van justitie te worden. Om dit te bewerkstelligen vergen nog enkele studiejaren – “waarschijnlijk nog tot mijn dertigste”, meent de D66-fractievoorzitter. De droom om de landelijke politiek te bestormen, staat, aldus, ergens achterin de ijskast verstopt. “Ik heb die ambitie niet actief hardop. Ik ben kritisch van mezelf. Zo kan ik nu wel zeggen dat ik Tweede Kamerlid wil worden, maar de vraag is of dat ooit gaat lukken. Het is ook maar de vraag of ik niet al over twee jaar uit de gemeenteraad ben gestemd. Ik ben kritisch op wat ik naar buiten toe vertel. Je wilt niet de intentie wekken dat je voor jezelf en je eigen carrière in de politiek zit, maar tegelijkertijd wil je ook niet full based op politiek zitten. Ik vind het echter nu al een hele eer om raadslid te zijn in Katwijk.” 

Rechtse D66’er
Tawfik noemt zichzelf meer een rechtse D66’er dan een linkse D66’er. De 23-jarige rechtenstudente vindt zichzelf namelijk een politica die enigszins op een liberale leest is geschoeid. “En ik ben bijvoorbeeld ook niet zo feministisch onderlegd”, voegt zij daaraan toe. “Ik ben de enige vrouwelijke fractievoorzitter in Katwijk, maar ik let daar verder helemaal niet op. Als ik een voorstel indien, denk ik er niet over na dat ik dat voorstel indien als een vrouw. Het gaat mij meer om de inhoud. Dit maakt mij denk iets meer rechts dan links.” Haar partij, D66, beschikt momenteel over slechts één zetel in de Katwijkse gemeenteraad, die dus wordt ingenomen door Tawfik. D66 trad pas in 2014 voor het eerst toe tot de Katwijkse gemeenteraad en telde sindsdien (na verkiezingen in 2018 en 2022) nooit meer dan één zetel. Tawfik: “Maar de verwachting is dat als de nieuwe wijk Valkenhorst is gebouwd, zo’n 5.600 woningen, daar veel D66-stemmers zullen komen te wonen. Dit aangezien de grond van rijksvastgoedbedrijven is en het allemaal heel duur gaat worden. De grap dat D66 dan groter wordt in Katwijk, wordt nu al binnen de raad gemaakt.” Zelf is de politica christen – koptisch-orthodox om precies te zijn – en zit zij nu nog ruim een maand in een vastenperiode (‘De Grote Vasten’ genoemd), waarin zij geen vlees, vis en zuivelproducten eet. Een christelijke politieke partij behoorde voor haar echter niet tot de mogelijkheden. Tawfik kan weliswaar goed met de mensen van de lokale christelijke partijen praten, zowel in de raad als bij de borrel. Maar, kort door de bocht gezegd, wil zij niet aan besluitvorming en stemmingen doen met de Bijbel onder haar arm. “Ik zie D66 daarom als middenweg, tussen seculier en christelijk in. We (D66, red.) hebben landelijk ook veel christelijke Tweede Kamerleden”, weet Tawfik.

Het Katwijks onderwijs
De officier van justitie in spe wilde vroeger docent Engels worden, kent zelf een bijzondere onderwijscarrière en draagt het onderwijs een warm hart toe. Beleidsmedewerkers onderwijs binnen de gemeente ziet ze het liefst ‘eerst ruiken aan het vak’ door enkele weken mee te laten lopen met een docent. Haar visie op het onderwijs in Katwijk? “Volgens mij geven wij heel goed onderwijs en kan iedereen overal wel naartoe, alleen het is jammer dat wij maar één openbare basisschool in Katwijk hebben. Dat terwijl er wel een nieuwe generatie aan mensen komt die niet zo heel veel heeft met religie. Op den duur verandert de Katwijkse identiteit. Je ziet de christelijke identiteit nu al minder en ook dat er minder mensen naar de kerk gaan. Uiteindelijk geven mensen dat door aan de volgende generaties, met als gevolg dat je het met maar één openbare basisschool niet gaat redden. Dus, zeker met de komst van de nieuwe wijk Valkenhorst, wil je dat er meer openbare onderwijsvoorzieningen komen.” Het Pieter Groen, dat net als ‘buurman’ het Rijnlands in Oegstgeest tweetalig onderwijs (tto) aanbiedt, experimenteert nu met MBO-certificaten om leerlingen nog meer te motiveren. Zelf zegt Tawfik overigens ook nog niet uitgeleerd te zijn: zo wil ze zowel Frans als Latijn leren: “Frans omdat onze grondwet Franse wortels heeft, het Latijn omdat het Nederlands recht afstamt van het Romeins recht.”         

Uitlaatklep
Maar komt de ambitieuze D66’er nog wel een beetje aan ontspanning toe? Welnu, op 10 maart liep Tawfik de NN CPC Loop in Den Haag. Voor de geboren Leidse een manier om te ontsnappen uit het ‘hier en nu’ en om even uit die bestuurlijke en rechterlijke bubbels te komen. Tawfik beschikt daarnaast over een museumjaarkaart en zoekt bij klassieke kunstwerken (“ik heb niks met moderne kunst!”) haar afleiding. Leren over de Nederlandse geschiedenis of juist het opbouwen van de Nederlandse identiteit vindt ze belangrijk, al zijn musea voor haar vooral escapistisch en een uitlaatklep tussen alle drukte in. “Ik heb musea broodnodig. Als ik overdag een moment heb, zou ik zo naar een museum kunnen gaan. Al is het alleen maar het Katwijks Museum.” Door de wisselende tentoonstellingen bezoekt de rechtenstudente sommige musea meerdere keren per jaar. Kunstwerken uit de Middeleeuwen, Renaissance, Romantiek of uit het impressionisme, daar wordt Tawfik het meest gelukkig van. Het toeval wil dat juist ook de kunstenaars uit de Romantiek wilden ontsnappen uit het ‘hier en nu’.