Oud-hockeytopper Kim Lammers fungeert nu als katalysator binnen duurzame sportwereld

Kim Lammers (Amsterdam, 21 april 1981) speelde 200 officiële interlands voor de Oranje hockeyvrouwen, scoorde daarin 124 doelpunten en won een gouden medaille op de Olympische Spelen van Londen. De doelpuntenmachine van weleer, die ook zeventien jaar voor het inmiddels diep weggezakte Laren speelde, is tegenwoordig business developer en boegbeeld van CIRCULR.: een onderneming die zich richt op de ontwikkeling van circulaire grondstoffen voor de sportwereld. Met CIRCULR. droomt ze inmiddels groot. Ooit hoopt CIRCULR. de grondstoffen te leveren om in samenwerking met een Nederlands sportmerk de Nederlandse atleten van TeamNL op de Olympische Spelen te kleden. De goalgetter in ruste: “TeamNL in 100% gerecyclede kleding via ons, dat zou ik écht ultiem vinden.”

Als Lammers voor de mavo (“Nederlands was nog wel een goed vak, wiskunde was echt de hel”) slaagt, is het ergens halverwege juni 1997 – het begin van een snikhete zomer in Nederland. De voormalig tophockeyster herinnert zich grosso modo dertig jaar later niet meer zo veel van haar middelbare schooltijd. “Ik kwam ook niet echt tot bloei op de mavo en moest er ook best wel hard voor werken”, staat Lammers bij. Daarna volgde ze een sportopleiding aan het CIOS in Overveen, nabij Haarlem. Vanuit haar toenmalige woonplaats Huizen geen kippeneindje. “Elke dag om 05:00 op en dan reizen met de bus, de trein, een andere trein en de fiets. Maar dat is mijn leukste tijd óóit op school geweest, ik bloeide daar helemaal op.” Daarna volgde de onderneemster een hbo-studie pedagogiek en ze startte haar eigen bedrijf in het coachen van mensen – maar het drukst was Lammers tussen 1999 en 2016 met haar carrière als tophockeyster. Een sportieve topcarrière waarin zij zich als ware goaltjesdief wist te manifesteren. “Ik ben all-time topscorer als het gaat om veldgoals (topscorer aller tijden Maartje Paumen scoorde voornamelijk uit strafcorners, red.). Niemand komt in de buurt. Ik heb in totaal 358 goals voor Laren gemaakt. Dat is echt bizar.”

Werkwijze CIRCULR.
Dat was toen. Zo vlak voor de coronaperiode ontstond CIRCULR. in een café in Amsterdam – opgericht door Lammers, Floris Verheij en Fleur Nijland en tegenwoordig gevestigd in Weesp. In 2022 besloot de bv serieus door te pakken. Inmiddels is er zelfs een investeerder aan boord. Elke week zamelt CIRCULR. sportkleding en attributen in via zogeheten ClubHubs: herkenbare oranje bakken met daarachter een grote container. Leden van zo'n tachtig sportclubs in Nederland kunnen hier onder andere hun polyester sportkleding (ook gemengd textiel), bidons en versleten pionnen inleveren. Zodra de container vol is, meldt de club dit bij CIRCULR. via een app. Als de bak leeg is, meldt de club zich weer netjes af. CIRCULR. rijdt wekelijks een wisselende route om de ingezamelde spullen bij hockey-, tennis- en voetbalverenigingen op te halen. Het ene weekend is Zuid-Holland aan de beurt, het andere weekend wacht Noord-Brabant. Na inzameling worden de materialen zorgvuldig gesorteerd. Pionnen gaan naar een gespecialiseerde pionnenrecycler; polyester sportkleding wordt verwerkt door een polyesterrecycler en gemengd textiel vertrekt naar een andere partner.

Productpaspoort
Die gerecyclede grondstoffen verkoopt CIRCULR. op termijn aan sportmerken, zodat zij kunnen aantonen dat hun collectie 100% gerecycled is en voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Samen met The Indian Maharadja, een bekend merk in de hockey- en tenniswereld, ontwikkelt CIRCULR. een volledig circulaire fiber-to-fibercollectie. Elk kledingstuk in deze collectie krijgt een productpaspoort, waarin de volledige levenscyclus wordt vastgelegd. Dit paspoort – via een QR-code in de labels uit te lezen – toont onder andere waar het product na gebruik kan worden ingeleverd voor recycling. Door de invoering van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) vanuit de overheid gelden vanaf 2025 strengere eisen: de helft van het verkochte textiel (in kilo’s) moet geschikt zijn voor hergebruik of recycling. In 2030 stijgt dit naar 75%, met een focus op verwerking binnen Nederland. CIRCULR. helpt zodoende producenten sneller aan deze eisen te voldoen, door hen bij het Weesper bedrijf te laten inkopen. Lammers: “Daar zit dus ons verdienmodel: aan de verkoop van die grondstoffen en productpaspoorten.”

CIRCULR. ontwikkelde bovendien een speciale lijn voor het bedrijfsleven, zodat ook bedrijven een goede optie hebben voor een duurzaam sportshirt dat op bedrijfsevenementen of tijdens deelnames aan marathons gedragen kan worden.

Verbindende rol Lammers
Lammers is als het ware de katalysator die de CIRCULR.-turbo in gang zet. De oud-hockeyster heeft binnen de onderneming een verbindende rol en kent door haar carrière als tophockeyster veel mensen binnen de topsport. Daarvan plukt ze nu de vruchten. Ook brengt het soms het een en ander in stroomversnelling. “Ik heb van Floris de rol van business developer gekregen, een hippe term. Maar ik ben vooral verbinder, ik trap deuren in en heb een heel groot netwerk. Van CIRCULR. ben ik het uithangbord.”        

Streven: alles zo lokaal mogelijk produceren
Het gaat goed met CIRCULR. – ondanks dat de onderneming nog geen zwarte cijfers schrijft. Op haar telefoon showt de voormalig tophockeyster filmpjes van overvolle big bags die wekelijks het magazijn van CIRCULR. binnenkomen. Die duizenden versleten hesjes en door kledingsponsorwissel afgestane wedstrijdshirts gaan vervolgens door naar Emmen, waar een fabriek zit in polyesterrecycling. Dit is voornamelijk voor de ontwikkeling van het polyesterrecycleproces. Andermaal vertolkt CIRCULR. hier een pioniersrol, daar de onderneming op deze manier bijdraagt aan het versnellen en verbeteren van dit recycleproces in Nederland. Omdat dit polyesterrecycleproces nu echter in Nederland niet volledig is uitontwikkeld en dit in China wel het geval is, werkt CIRCULR. daarom nog samen met een Chinese fabriek.

Met de nadruk op nog, want uiteindelijk vindt het gehele polyesterrecycleproces op termijn wel gewoon in Nederland plaats. Dit proces zit volgens Lammers nu “in een transitiefase”: er is sprake van een geleidelijke verschuiving van recycling in China naar een lokale aanpak in Nederland. “We willen er uiteindelijk afstand van nemen dat we nog producten uit China halen, maar het recycleproces – wat een chemisch proces is – is in China net iets verder ontwikkeld dan hier. De collectie die we nu hebben ontwikkeld is gemaakt van 100% fiber-to-fiber gerecycled polyester, maar komt nog uit China. Uiteindelijk wil CIRCULR. alles zo lokaal mogelijk produceren.”

Kloppend verhaal
Lammers heeft grote domen met CIRCULR.: het bedrijf wil de kledingpartner worden van TeamNL. Tot en met de Olympische Winterspelen van 2026 blijft die rol in handen van de huidige kledingsponsor. CIRCULR. hoopt vanaf de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles – of anders die van 2032 in Brisbane – betrokken te zijn bij de kleding van Nederlandse atleten. Niet met de eigen merknaam op de kleding, maar in samenwerking met een andere, bij voorkeur Nederlandse, kledingpartner. Bovendien, zo ondersteunt Lammers haar argument, kleedt het Amerikaanse kledingmerk Ralph Lauren Team USA en dragen Franse atleten kleding van het uit Frankrijk afkomstige Le Coq Sportif. “TeamNL in 100% gerecyclede kleding via ons, dat zou ik écht ultiem vinden. Ook gezien vanuit duurzaamheidsambities. Het is zo’n mooi, kloppend verhaal”, aldus het boegbeeld van de jonge bv.

De eerste lijntjes voor het kledingpartnerschap zijn allang uitgegooid. Geduld is daarbij het toverwoord – ook al noemt Lammers zichzelf allesbehalve een geduldig persoon. Toch weet het voormalig hockeyfenomeen als geen ander dat succes in kleine stapjes komt. In 2004 droomde Lammers van de Olympische Spelen in Athene, maar werd niet geselecteerd. In 2008 gooide een knieblessure roet in het eten omtrent haar deelname aan de Spelen in Peking. Pas in 2012, op 31-jarige leeftijd, maakte ze haar Olympisch debuut – en won meteen goud. En concurrentie voor het kledingpartnerschap? Die schuwt ze niet. Als spits van het Nederlands elftal vocht ze al vaak een titanstrijd uit. De ene keer met Naomi van As, dan weer met Ellen Hoog of Kelly Jonker. “Zij zorgden ervoor dat ik nog beter werd en stelden mij in staat om doelpunten te maken. Concurrentie houdt je scherp, ook als het gaat om ondernemen.”  

Hockeystickgroei
CIRCULR. verwacht in 2026 winstgevend te worden. Het bedrijf staat nu aan de vooravond van de  ‘hockeystickgroei’: een scherpe omzetstijging die doet denken aan de vorm van een hockeystick. Internationale ambities koestert Lammers met CIRCULR. enigszins, maar eerst is Nederland aan de beurt. CIRCULR. ambieert hierbij een forse toename in het aantal verenigingen waar ClubHubs zijn te vinden: van 80 naar maar liefst 1.000 sportclubs met inzameldisplays.